Infobar icon

JARNÉ ZĽAVY.🪺🐰🐣 Do 1.5. 2024 nakupujete na homa.sk v ZĽAVE 21%, ktorá platí na celý sortiment (KÓD H21) + pri nákupe nad 35 € za DOPRAVU NEPLATÍTE.😍

Kategórie
 
 
 
 
 

 
 

Ako správne prať obliečky

Pranie obliečok na 30°C - 40°C mýtus, alebo fakt?

Posteľné obliečky perieme častejšie hlavne kvôli tomu, že sú pravidelne vystavené či už prachu, pravidelne používané a v neposlednom rade zo zdravotných dôvodov, keďže prichádzajú do kontaktu s našou pokožkou, odkiaľ je len kúsok k alergiám, vyrážkam ...

Ako teda správne obliečky prať?

Platí, že obliečky perieme pravidelne, a rovnako tak, že ich vyperieme pred prvým použitím! Dôvod tohto kroku je jednoduchý.

Treba si uvedomiť, že kým k Vám obliečky dorazia, prejdú množstvom výrobných procesov a v neposlednom rade aj cestovaním. Preto sa prvým praním z obliečok odstránia napríklad zbytkové farby, alebo oleje, ktoré slúžia na ochranu látky. Ochranné oleje slúžia ako ochrana pred nežiadúcimi baktériami, prípadne škodcami, ktoré by mohli takéto obliečky napadnúť. Preto ich vždy pred prvým použitím operieme.

Vo verejnosti stále pretrváva mýtus,že obliečky je potrebné prať na 60°C. Skutošnosť je ale in, odpoveďou je pokrok.

Áno, v minulosti bolo štandardom prať na vysokej teplote, avšak v súčasnosti už výroba textilu prešla prirodzeným vývojom. Dnes keď je trend byť ekologický a čo najviac šetrný k životnému prostrediu sa aj výrobcocia textilu a pod. museli prispôsobiť nastolenému trendu. Preto moderné farby vyrobené špičkovými technológiami znesú aj viac. V neposledom rade sa tomuto trendu prispôsobili aj výrobcovia pracích práškov a aj tí nám ponúkajú stále lepšie a účinnejšie pracie prášky, ktoré aj pri nízkych teplotách dokážu vyprať škvrny, či iné nečistoty. Nehovoriac o tom, že nízkymi teplotami sa šetrí aj elektrická energia.

Čiže obliečky perieme na 30°C - 40°C práškom podľa Vášho výberu, a to na farebný textil, práškom na farebné prádlo. Nedoporučujeme prať obliečky práškom na biele prádlo, nakoľko ten obsahuje bielidlá, ktoré by v konečnom dôsledku mohli farebné obliečky poškodiť.

Samozrejme aj v dnešnej dobe sú obliečky vyrobené z rôznych materiálov a preto sa pri niektorých obliečkach určuje iná teplota prania, ktorú treba dodržiavať (moderné 3D, foto obliečky, saténové, prípadne ľanové obliečky, atď.). Tu vždy doporučujeme dodržiavať pokyny výrobcu, ktoré sú uvedené pri každom, resp na každom výrobku.

Obliečky perieme otočené do vnútra a na nízkych otáčkach odstredenia.

Ak používate aviváž, tak pri prvom praní, by ste ju mali vynechať. Ďalšie prania ju už použite, docielite tým zmäkčenie obliečok. Pračku zbytočne neprepĺňajte bielizňou! Časom by sa totiž mohlo stať, že sa obliečky silným trením o bubon práčky znehodnotia. Obliečky so zapínaním na zips otočíme a zips uzatvoríme!! Nedôjde tak k jeho poškodeniu a znefunkčeniu, čo by malo za následok, že obliečky už nezazipsujete a bude potrebná jeho výmena, čo znamená zbytočné finančné náklady na jeho opravu.

Po vypratí nechajte posteľnú bielizeň dôkladne vysušiť. Je len na Vás, či obliečky vysušíte v sušičke, alebo prirodzene. Pri sušení v sušičke dodržujeme pokyny na výrobku, pri prirodzenom sušení ich nevešiame za rohy!

Žehlíme podľa druhu materiálu obliečok, či už jeto bavlna, flanel, satén, atď. Teplota žehlenia je na každom výrobku, tak ako aj ostatné symboly údržby.

POZOR!! Krepové, alebo mikroflanelové obliečky sa NEŽEHLIA!!!

Avšak aj tu platí, že doba pokročila a niektoré obliečky po správnom prvom opraní a vysušení už nie je potrebné opakovane prať, stačí ich vyrovnať a poskladať. Ide hlavne o flanelové, obliečky, alebo obliečky, ktoré okrem bavlny obsahujú ako svoju súčasť určité percento polyesteru.

V prípade, že neviete, ako sa starať o obliečky, pri každom výrobku uvádzame Rady / Návody na údržbu -  Návod na údržbu.

Ako sa starať o obliečky už vieme, teraz si pozrite našu ponuku.

 

 
 
 
Špeciálna ponuka
 
 
LIMITOVANÁ PONUKA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia