Infobar icon

JARNÉ ZĽAVY.🪺🐰🐣 Do 1.5. 2024 nakupujete na homa.sk v ZĽAVE 21%, ktorá platí na celý sortiment (KÓD H21) + pri nákupe nad 35 € za DOPRAVU NEPLATÍTE.😍

Kategórie
 
 
 
 
 

 
 

Starostlivosť o uteráky, osušky

Chcete vedieť, ako sa starať o uteráky a osušky, aby boli vždy voňavé a mäkké?

Poznáte ten skvelý pocit, keď si doprajete horúci kúpeľ, alebo sprchu? Prečo si ho ale kaziť tým, že pri vychádzaní z vane, alebo sprchy siahnete po nepríjemne vlhkom uteráku či osuške? Vlhkom a drsnom uteráku, ktorý príliš nevonia (skôr zapácha) a je nepríjemný na dotyk? Pri starostlivosti o uteráky a osušky by sme mali dodržiavať niekoľko základných pravidiel.

 

Ako často prať uteráky, osušky?

Uterák nemusíte prať po každom použití. Na to, aby bol vždy čistý a voňavý, ho stačí vyprať po treťom použití. Pri praní používajte odporúčané množstvo prášku. Pokiaľ budete pridávať viac ako je potrebné, uterákom tým skôr ublížite. Nasiaknu do seba veľké množstvo pracieho prostriedku, čo priláka neželané baktérie. Najlepší spôsob ako sa ich zbaviť, je vyprať uteráky v horúcej vode pri teplote 60°C.

Málo prášku zasa vedie k nízkemu odkaľovaniu vody a následnému stvrdnutiu uteráku, osušky. Naopak, veľa prášku sa vo vláknach froté uteráku/ osušky usadzuje a farby tak blednú.

Doporučujeme dodržiavať dávkovanie prášku a používať tekutý prášok, ktorý sa lepšie rozpúšťa. Nepoužívajte aviváž, froté uteráky a osušky si tak zachovajú svoju mäkkosť a tiež sa nebudú vytvárať „žmolky“.

Navyše pri bielych uterákoch môže aviváž spôsobiť zošednutie.

Uteráky ostanú po opakovanom praní dlhšie mäkké, ak ich hneď po vytiahnutí z práčky pretrasiete a následne vysušíte. Dôležité je vybrať uterák z práčky a dať ho sušiť hneď po skončení programu, kým krásne vonia. S každou nadbytočnou minútou v práčke sa vôňa pomaly mení na neprijemný zápach. Nezabudnite, že nové uteráky je potrebné pred používaním najskôr vyprať.

Ako správne sušiť uteráky, osušky?

Uteráky potrebujú na sušenie dostatok priestoru. Keď nemáme v kúpeľni dosť miesta, máme tendenciu ukladať uteráky tesne vedľa seba alebo na seba. Tomu by sme sa mali vyhýbať! Uteráky sa budú sušiť dlhšie a vlhkosť priláka baktérie.

Rozložte uteráky na sušiak alebo ich dajte do sušičky. Sušíme ich prirodzeným spôsobom, nedoporučuje sa sušiť na radiátoroch, alebo iných topných telesách. Dôvod je jednoduchý, dochádza tak k polámaniu vlákien uteráka, osušky, čo ma za následok menšiu savosť, ako aj tvrdosť uterákov, osušiek. Ak máte doma sušičku, môžete použiť špeciálne loptičky do sušičky. Loptičky zlepšujú cirkuláciu vzduchu v bubne a skracujú čas sušenia.

Ako sa zbaviť nepríjemného zápachu?

Ak máte obľúbené osušky, ktoré sa vám nedarí vyprať, nezúfajte. Máme pre vás jednoduchý trik. Pridajte do prania k uterákom 130 g jedlej sódy a 1 dcl bieleho octu. Nepoužívajte aviváž a práčku nastavte ne 60°C. Počkajte, kým sa práčka naplní vodou a zastavte program, aby sa mohla sóda a ocot vsiaknuť do uterákov.

Po hodine reštartujte program a nechajte ho dokončiť. Po skončení programu, zapnite práčku ešte raz, ale tento krát použite prací prostriedok. Sódu, ocot ani aviváž nepridávajte. Nechajte práčku doprať a uteráky správne vysušte.

Pokiaľ by osuškám nepomohol ani tento trik, možno je čas sa s nimi rozlúčiť a kúpiť si nové.

 
 
 
Špeciálna ponuka
 
 
LIMITOVANÁ PONUKA
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia